Efterårsprogram 2021


Mandag den 13. september kl. 19.00 studiekreds.
Vi ser på fund af flint. Se nærmere nedenfor.

Lørdag den 18. september Tur til Österlen i samarbejde med Tværpilen og Fuark.
Program er udsendt.

Mandag den 11. oktober kl. 19.00 studiekreds.
Fortsatte studier af flint. Se nærmere nedenfor. Alle kan deltage, også selvom man ikke var der første gang.

Tirsdag den 12. oktober kl. 10-13 arbejde med depoter.
Det vil handle om flytning af grej fra Frieboeshvile til Lindegaarden. Vil du bidrage med hjælp f.eks. til flytning af montrer og fundkasser, meld dig gerne til formanden.

Fredag den 22. oktober er kl. 19.30
Peter Kahlke Olesen, Cand.mag. i religionshistorie vil komme med nogle bud på:
Helleristninger som religionshistorisk kilde - udfordringer og muligheder.
Helleristningernes rige billedverden frembyder unikke muligheder for at studere en forhistorisk religion. Særligt de komplekse bronzealderhelleristninger i Bohuslän i Sverige har været genstand for religionshistoriske tolkninger i over et århundrede. Men hvordan bør man gå til værks, når man vil undersøge en religion uden ord og tekster? I dette foredrag vil jeg komme ind på nogle af de værktøjer, som den sammenlignende religionshistorie giver os til at forstå fænomener som myte og kult i et ikonografisk materiale.

Søndag den 24. oktober
Tur til Gl. Holtegård,hvor vi besøger ”Vedbækfundene”, Vi mødes ved Holte station 13.40 og tager bus193. Den går kun én gang i timen. Kommer du i bil, kan du evt. samle deltager op her. Tilmelding til formanden på mail eller telefon.

Mandag den 8. november kl. 19.00 studiekreds.
Fortsatte studier af flint. Se nærmere nedenfor. Alle kan deltage.

Mandag den 22. november kl. 10-13
Arbejde med depoter. Vi fortsætter med arbejdet beskrevet den 13. oktober. Vi ser på, hvor langt vi er nået, og hvor vi skal tage fat denne dag.

Fredag den 26.november kl. 19.30
Patrick Nørskov Pedersen, Ph.d. -stipendiat, Københavns Universitet fortæller:
"Om krop og sten: Madproduktion, kværnsten og agerbrugets indtog i Sydvestasien (15,000-10,000ya)".
Mit projekt undersøger, hvordan mennesker i det sydvestlige Asien for ca. 15.000 til 10.000 år siden - midt i overgangen fra at være jæger-samlere til at blive agerbrugere - ændrede deres måder at skaffe, bearbejde, tilberede og spise mad på. Jeg undersøger specifikt den rolle bjergartsredskaber, såsom kværnsten og mortere af den vulkanske stenart basalt, spillede i perioden, og hvordan de kan give ny viden om bearbejdning af plantemateriale. Dette indebærer her også en fokus på forholdet mellem bevægelser, krop og sten, og hvordan disse teknologier repræsenterer og reflekterer specifikke bearbejdningsmetoder. Redskaberne kommer fra to bopladser kaldet Shubayqa 1 og Shubayqa 6 i harrat-ash-shamsørkenen i det østlige Jordan. Shubayqa 1 er dateret til Natufian-perioden, som repræsenterer nogle af de sidste jæger-samlersamfund i området. Shubayqa 6 dateres til det tidligste af Levantens Neolitikum. Materialet fra disse to bopladser er et enestående datasæt, der giver os et unikt indblik i, hvordan bearbejdningen af fødevarer har ændret sig i denne afgørende periode af menneskets historie; overgangen mellem Palæolitikum og Neolitikum.

Lørdag den 11. december julemøde.
Formanden har vagt og inviterer til det traditionelle julemøde med gløgg og æbleskiver. Har du tid midt i juletravlheden, så kig forbi Frieboeshvile. Fra kl.13 har formanden varmet op under gløggen og lunet æbleskiver i ovnen. Vi evaluerer året, der gik. Kom med gode ideer/ønsker til foredragsemner samt forslag til mål for ture.

Studiekreds

Studiekreds på følgende datoer: torsdagene den 13. september, den 11. oktober og den 8. november. Temaet for dette efterår er flint. Vi ser på fund fra vores samling og/eller medbragte fund. Vi vil bruge "Flint fra Danmarks oldtid" af Peter Vang Petersen som 'guide'. Og den viden vi hver især besidder. Har du bogen, da tag den med. Den kan købes antikvarisk eller fåes i butikken på Nationalmuseet, hvis du skulle have lyst til at anskaffe den; men ellers har vi et eksemplar i Flækkens bibliotek. Der serveres te/kaffe ad libitum. Alle er velkomne til at deltage!