Efterårsprogram 2019
Lørdag
7. September kl. 11 - 14
på Frieboeshvile
Temalørdag Kom og se fund fra Bondebyen og Frederiksdal. Hvad kan fundene fortælle om menneskenes livsvilkår dengang? Giv gerne dit bud i en samtale over en kop kaffe/te.
Torsdag
19. September kl.19.00
på Frieboeshvile
Studiekreds Jesper vil tale om bogen: Vester Egesborg – En anløbs- og togtsamlingsplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid på Sydsjælland.
Fredag
27. September kl.19.30
på Frieboeshvile
Klubmøde Foredrag ved amatørarkæolg Jørgen Berthelsen.
Tegl i Danmark arkæologisk oplevet.
Tegldriften kom til Danmark omkring 1160. Tegl blev brugt i slotte, kirker og klostre, så der er rig mulighed for at støde på historisk tegl ved arkæologiske undersøgelser. Men også de historiske teglovne møder arkæologerne ikke sjældent. Vi vil derfor både gennemgå mursten, gulvtegl og tagstens udvikling fra middelalderen til op i 1800-tallet og kigge på nogle udgravninger af teglovne i vort område, som oplægsholderen har været med til. Der vil være en lille udstilling af historiske teglprodukter.
Lørdag
12. Oktober kl. 11 - 14
på Frieboeshvile
Temalørdag
Torsdag
17. Oktober kl.19.00
på Frieboeshvile
Studiekreds Holger vil fortælle om Ravnholm skov. Studiekredsen følges op af en skovvandretur. Dato for vandreturen fastlægges efterfølgende.
Fredag
1. November kl.19.30
på Frieboeshvile
Klubmøde Foredrag ved amatørarkæolog Anders Elman Hansen.
Møntskatten og andre detektorfund fra Reerslev.
Detektorførerne Anders Elman Hansen og Anker Capion lokaliserede i maj 2014 en udpløjet møntskat fra Svend Estridsens tid på en mark ved Reerslev på Østsjælland. Kroppedal Museum foranstaltede samme efterår udgravning af fundstedet og herved lokaliseredes nedsætningsstedet for møntskatten. I de efterfølgende år har Anders og Anker afsøgt marken grundigt og har afdækket en række genstande, som peger på en vis aktivitet i sen vikingetid/ tidlig middelalder. Aftenenens foredragsholder vil fortælle om fundene med særlig fokus på indholdet af møntskatten.
Lørdag
9. November kl. 11 - 14
på Frieboeshvile
Temalørdag
Fredag
29. November kl.19.30
på Frieboeshvile
Klubmøde Foredrag ved arkæolog, Ph.d. Anders Fischer.
Jagten på den havopslugte stenalder.
Havbunden er ’den sidste hvide plet’ på det arkæologiske verdenskort. Sporene efter menneskers aktiviteter på den tidlige stenalders kyster forsvandt under bølgerne, da klimaændringer fik havoverfladen til at stige og reducerede Europas beboelige landareal med en tredjedel. Aftenens foredragsholder beretter om de første, overraskende spor af dagligliv, begravelser og helligsteder fra den druknede stenalder i Danmark og Israel.
Lørdag
7. December kl. 11 - 14
på Frieboeshvile
Temalørdag
Lørdag
14. December kl 13
på Frieboeshvile
Julemøde Så er det atter tid for 'julemødet'. Har du tid midt i juletravlheden, så kig forbi Frieboeshvile. Fra kl.13 har formanden varmet op under gløggen og lunet æbleskiver i ovnen. Vi evaluerer året, der gik. Kom med gode ideer/ønsker til foredragsemner samt forslag til mål for forårsturen. .