Efterårsprogram 2022


Fredag den 7. oktober er kl. 19.30 foredrag ved arkæolog, cand.mag. Josefine Franck Bican om ”Vikingetidens stormandsgård ved Tissø på Sjælland”.
Ved Tissø på Vestsjælland er påvist en meget rig plads fra yngre jernalder og vikingetid ca. 550-1050 e.v.t., som er opkaldt efter søen. Her residerede en magtfuld konge i store residenskomplekser, og her mødtes mennesker for at handle og praktisere den førkristne religion. I løbet af perioden var pladsen på Tissøs vestlige bred samlingssted og i tilknytning til stormandsresidensen forenedes sociale, politiske og religiøse handlinger. Her er registreret mere end 12.000 detektorfund af jern, bronze, sølv og guld fra pløjelaget. Dertil kommer de mange andre fund af ben, keramik, glas og metal fundet i forbindelse med de arkæologiske udgravninger.
Vi skal høre om de sidste nye forskningsresultater fra Tissø. Der vil blive fokuseret på residenserne, deres udvikling, struktur og enestående arkitektur - og vi er blevet lidt klogere på, hvad der er foregået på residenserne. Vi kigger også lidt på udvalgte grupper af metalfundene.

Mandag den 10. oktober kl. 19.00 studiekreds.

Søndag den 16. oktober tur til Kroppedal Museum.
Vi besøger Kroppedal Museums vikingeudstilling ”Hver dag en kamp – en udstilling om mennesket i vikingetiden”. Vi mødes på Frieboeshvile kl. 13.30. Tilmelding til formanden på mail eller telefon. Kommer du i bil, giv da venligst besked om, hvor mange uden bil du kan have plads til.

Fredag den 4. november kl. 19.30 foredrag ved forh. museumsinspektør, dr.phil. Morten Axboe ” Noget om guldbrakteater i almindelighed og om Vindelevfundet i særdeleshed”.
Om et næsten et kilo stort guldfund fra 3-500-tallet gjort af en detektoramatørarkæolog i 2020 ved Vindelev nordøst for Jelling fortæller Morten Axboe: Det er det vigtigste brakteatfund i lange tider, ja, måske det vigtigste overhovedet. Jeg vil præsentere fundet og prøve at sætte det ind i en større sammenhæng, bl.a. om tolkningen af brakteaternes billeder.

Mandag den 7. november kl.19.00 studiekreds.

Mandag den 28. november kl. 19.00 studiekreds.

Fredag den 2. december kl. 19.30 foredrag ved arkæolog, cand.phil. Jeppe Boel Jepsen. ”Før der var nisser, var der vætter -ældre romersk jernalders tro i dagligdagen, belyst ud fra to gårde fra Nordjylland og Nordsjælland”.
Alle kender historien om nissen ude på loftet over stalden, som krævede sin skål med grød. Og faren ved at følge elverpigerne ud i mosen. Men både nissen og elverne går langt tilbage, til oldtiden. Før der var nisser og elvere, var der vætter. Dagligdagen i jernalderen var fuld af tro og overtro. Selv de mindste gerninger kunne kræve opmærksomhed og handlinger af religiøs karakter. Langt de fleste af disse handlinger har ikke efterladt sig fysiske arkæologiske spor, men en sjælden gang, så udgraves der eksempler på hverdagens overtro i selv jernalderen.

Lørdag den 10. december julemøde.
Formanden har vagt og inviterer til det traditionelle julemøde med gløgg og æbleskiver. Har du tid midt i juletravlheden, så kig forbi Frieboeshvile. Fra kl.13 har formanden varmet op under gløggen og lunet æbleskiver i ovnen. Vi evaluerer året, der gik. Kom med gode ideer/ønsker til foredragsemner samt forslag til mål for ture.Studiekreds på følgende datoer: mandagene den 10. oktober, den 7. november og den 28. november.
Der er indkommet følgende forslag til tema for studiekredsen:
Overgangen fra jæger/samler til landbrug i det nordeuropæiske område.
Alle er velkomne til at deltage. Der udleveres en artikel til det første møde, inden mødet. Derfor anbefales det at tilmelde sig til formanden på mail! Der serveres te/kaffe ad libitum.